Mărul otrăvit de la Cotroceni

Astăzi şi mâine sunt consultări cu partidele, probabil mâine seară Iohannis va anunţa noul premier. Cu zeci de mii de oameni în stradă şi un vârf de participare estimat pentru mâine, Preşedintele nu poate risca o propunere nepopulară – riscă nu doar o prăbuşire de procente care se va resfrânge asupra PNL în alegerile din 2016, dar şi violenţe de stradă.

Premierul desemnat va putea fi politic sau tehnocrat. Teoretic. Practic, atât PSD cât şi PNL doresc să organizeze alegerile locale şi parlamentare din 2016, pentru că România este încă ţara unde e important cine organizează. Ca să furi sau ca să nu te fure. Iar ca să organizezi îţi trebuie Guvernul sau măcar câteva portofolii cheie.

Prin faptul ca Iohannis reuşeşte încă să-şi conserve popularitatea, cumulat cu stafidirea lentă a procentelor PSD din urban, PNL e favorit pentru 2016 sau chiar pentru anticipate. O singura problemă ar mai fi de rezolvat: strada. Care, paradoxal, devine astfel principalul inamic al planurilor lui Iohannis.

Cum o rezolvă Iohannis? Foarte simplu: pune o masă amorfă de 30.000 – 40.000 de oameni să-şi delege lideri în 2 zile. Cele 4 – 6 ONG-uri care au reprezentat nucleele de organizare ale protestelor sunt structuri cristalizate de macar 2 ani – daca aveau de generat lideri, o făceau până acum. E fenomenul mişcărilor “leaderless, but orderly” descris foarte bine de Adrian Cioflanca (găsiţi un excelent articol pe care vi-l recomand pe contul domniei sale de Facebook).

Concluzia mea e simplă: propoziţia “Îi invit pe manifestanți să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile”. (Klaus Iohannis, Facebook, 5.11.2015) este punctul terminus al mişcărilor de stradă generate de drama de la Colectiv.

Sper să nu am dreptate.

Reclame
Mărul otrăvit de la Cotroceni

Un gând despre &8222;Mărul otrăvit de la Cotroceni&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s