Cheia pentru prezidentiale e la PDL

Am fost, am votat, asa cum am facut la absolut fiecare scrutin de cand am drept de vot.

Am votat Noua Republica nu atat pentru Mihail Neamtu (cu care rezonez si-mi place, de altfel), cat mai ales pentru faptul ca traim intr-o lume atat de „progresista”, incat cred ca e nevoie sa existe si o „frana” conservatoare, pentru echilibrare. Dar nu despre asta e vorba.

Randurile de mai jos sunt o replica necesara la superficialitatea comunicarii dinspre politic, superficialitate pe care o suspectez a fi si mincinoasa. Lasam deoparte castigatorii de etapa si vedem o dreapta care trage linie si-aduna rezultate mai mult sau mai putin dezastruoase. Trage linii, dar nu si concluzii. Nu pe cele reale, cel putin. E vorba despre explicatiile pe care politicienii le dau acestor rezultate. „Filialele n-au tras”. „Au fost tradari”. „Primarii nostri n-au facut ce trebuia”. Si mai vechea dar mult mai onesta afirmatie a Premierului: „masina lor de fraudat a mers mai bine”. Minciuna sau, in cel mai bun caz, o jumatate de adevar.

Cheia de verificare pentru mine este scorul PDL, care se graviteaza in intervalul 12-15%. Si va intreb: de unde? Romanii n-au uitat de austeritate, bugetarii cu lefuri taiate cu atat mai putin. Nucleul dur pro-Basescu a primit un semnal clar: votati PMP. Campania PDL a fost stearsa si, mai mult, s-a derulat sub sigla portocalie a PDL (spre deosebire de fumigena anterioara, ARD). Leadership-ul PDL e cvasi-inexistent – nu vorbim de perceptie pozitiva, la varful PDL e chiar o problema de notorietate la nivelul conducerii de varf.

Ramane Monica Macovei, dar mi-e greu sa cred ca e suficient, cu atat mai mult cu cat campania PDL nu a pus accentul pe MM. Nu a pus niciun accent, daca ma intrebati pe mine, dar asta e alta discutie.

Si atunci, de unde 12-15%? De unde un scor atat de bun?

Raspunsul, dupa umila mea parere, ne vine din Palilula. Si din alte mii de sate si catune ca localitatea amintita.

Clic aici pentru a viziona un filmulet edificator, de la Digi24.

Distributia rural-urban este 55.20% la 44.80% (conform datelor INS din 2007). Gap-ul e probabil mai mare, avem astazi aprox. 3 mil de romani plecati la munca in strainatate, iar muncitorii calificati, deci cu sanse mai mari de integrare in piata europeana a muncii, provin din mediul urban. Sunt preponderent alegatori ai dreptei, dar asta e alta discutie.

Sunt multi ca nenorocitii astia din Palilula (in special in ruralul sarac din Moldova si Oltenia), iar cand auziti de „mobilizarea in ziua votului” sa n-o luati in gluma. Inseamna aducerea unor astfel de oameni la vot, cu misiune clara (vezi „un trandafir, 3 trandafiri…”).

Cand participarea la vot este de ~30%, structurile fac diferenta. Acesta este raspunsul la misterul scorului fenomenal de bun al PDL. 

Cam despre asta e vorba. Romania profunda e profund needucata. Si, pe cale de consecinta, usor manipulabila. Aici intervine structura de partid, ca masinarie de carat la vot vitele indobitocite din catune precum Palilula (o spun cu compasiune).

Concluzii? Doua si simple.

1. Din punctul meu de vedere, democratia – ca putere deplina exercitata de popor prin reprezentantii sai alesi – nu exista.

2. Dreapta nu va putea castiga prezidentialele fara structura din teritoriu a PDL, din pacate. Din pacate pentru ca daca va fi, compromisul va fi enorm.

Reclame
Cheia pentru prezidentiale e la PDL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s