Cazul „Ionut” – un ciob de oglinda

Un copil de 4 ani a murit sfasiat de caini in Capitala. Asta e stirea, acesta e adevarul, informatia.

Contextul informatiei este urmatorul:

– in Bucuresti sunt aprox. 65.000 de caini vagabonzi;

– exista un numar insemnat (o majoritate tacuta, dupa estimarea mea) de oameni care isi simt siguranta amenintata de acesti caini si ar vrea ca problema sa dispara (atentie, nu vor neaparat euthanasierea);

– exista numeroase ONG-uri si simpatizanti ai cainilor comunitari EXTREM de vocali si vizibili in spatiul public.

– datele statistice arata ca populatia canina comunitara creste progresiv de la an la an, deci actualele masuri nu sunt eficiente;

– solutia (exterminarea sau alta) apartine politicului, in particular autoritatii locale si exista o controversa asupra cadrului legislativ care ar permite sau nu o masura sau alta (puteti ignora din inventarul contextului aceasta ultima intrare, nu e relevanta in argumentatia de fata, dar nu trebuie omisa).

Acestea sunt asadar datele obiective ale problemei. Nu si problema insa, dupa umila mea parere.

PROBLEMA, mult mai adanca si mai vasta decat cazul concret al mortii lui Ionut, este ca noi, romanii, ca si colectivitate, nu suntem capabili sa gestionam RATIONAL o problema, preferand intotdeauna o abordare EMOTIONANTA. In egala masura, nu gandim PROACTIV ci strict REACTIV, iar cu cat e criza mai acuta, cu atat mai bine ne vine.

Plecati va rog o ureche obiectiva catre dezbaterea publica pe acest subiect: avem pe de o parte suporterii euthanasierii care si-au facut stindard de lupta din fotografia de autopsie a unui copil de 4 ani; iar pe de alta parte nu putini sustinatori ai cauzei canine, care se apara invocand numarul de copii ucisi de soferi beti, parinti abuzivi/neglijenti samd, explicandu-ne ca specia umana ramane cea mai criminala dintre specii, inclusiv in interiorul ei (nu ca n-as fi de acord). Apoteotic, Oana Pellea cheama la „eradicarea speciei umane”, iar CTP-ul (si multi ca el) ne invita la o adanca prospectiune in strafundurile umanitatii si a raportarii ei la dobitoace.

Dar in tot acest tsunami de opinii, nu cumva omitem ceva? Cum ar fi, de-un exemplu, problema in sine, si anume cainii comunitari?!

Ba da, exact asta omitem. Priviti atent, dezbaterea publica nu este despre problema cainilor comunitari, ci despre emotiile, sentimentele viu colorate pe care aceasta problema le genereaza in mintea oamenilor. Altfel spus, suntem raciti pentru ca ne-a tras curentul si dezbatem aprins despre cat de mult ne deprima, de debiliteaza boala. Dar uitam sa inchidem dracului geamul.

Noi nu cautam solutii la probleme; cautam doar rudotelul care ne scapa de durerea de cap.

Problema cainilor comunitari e doar una si foarte recenta. Daca maine nu atunci peste o luna alt subiect va face agenda zilei. Pariez ce vreti voi ca aceasta problema nu se va rezolva, la fel cum societatea romaneasca nu a fost in stare de 20 si de ani incoace sa-si rezolve niciuna din problemele sale adanci, fundamentale si, din pacate, definitorii.

Sa-mi dati si mie un ghiont cand natia asta va fi in stare sa abordeze RATIONAL o problema. Pentru ca atunci si numai atunci se vor gasi si solutiile.

PS: Astept cu nerabdare sa le treaca tabloidelor piosenia de bonton, sa vedeti dupa speculatiile despre ce s-a intamplat de fapt pe terenul ala viran, cum de fapt copilul a provocat cainii sau, de ce nu, cum de fapt ar fi vorba despre o crima a fratelui mai mare, care a asmutit haita pe cel mic din invidie pe jucariile acestuia,”mai multe, mai cornute”.

Reclame
Cazul „Ionut” – un ciob de oglinda

Un gând despre &8222;Cazul „Ionut” – un ciob de oglinda&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s