Ceausescu & Regele Mihai. De ce acum?

Mi-am format, in ultimii 3-4 ani, convingerea ca presa romaneasca, cea care conteaza ca audienta cel putin, are ca scop primordial in Romania controlul, in sensul inducerii de mesaje, concepte si rationamente servite „gata mestecate” omului de rand, superficial si apatic asa cum e el. Informarea si formarea de opinii pe baza dezbaterilor publice sunt scopuri daca nu inexistente, atunci macar secundare. E o convingere care cred ca poate fi demonstrata printr-un studiu la nivel academic – zic asta poate percuteaza cineva din Facultatile de Jurnalism ale tarii. Dar nu despre asta e vorba.

Avand in minte convingerea enuntata in paragraful anterior, in mintea mea se aprinde un bec de alarma de fiecare data cand un subiect care, obiectiv vorbind, nu are relevanta, beneficiaza brusc de o expunere mediatica intensa. Doua exemple, cele mai recente: Ceausescu si Regele Mihai. Sau mai degraba conceptul de Casa Regala…

Si mai bizar este faptul ca la fel de brusc cum incep aceste campanii, la fel de brusc se termina. Ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca ele sunt de fapt instrumente ale unor experimente sociale, usor masurabile de firmele care se ocupa cu sondajele de opinie. Stiu, suna a teoria conspiratiei, dar orice lucru (in care se mai baga si bani, nu putini) pe lumea asta are un scop. Si intelegerea scopului este ceea ce ma intereseaza pe mine.

N-am sa emit presupuneri privind scopul pentru ca am doar banuieli, nu si un set irefutabil de argumente pentru ele. Va las pe voi, putinii cititori ai obscurului meu blog, sa va munciti mintea. Merita facute totusi 2 precizari contextuale in legatura cu cele doua campanii (umanizarea/reabilitarea lui Ceausescu si readucerea in atentie a Familiei Regale):

1. Campaniile se adreseaza unor categorii de public tinta diametral opuse. Nu vad cum ar putea exista o zona de intersectie intre nostalgicii regimului Ceausescu si cei ai Regatului. Asta daca impactul care se vrea masurat se refera la reactia pozitiva, de aprobare, a publicului. Dar, oare, daca reactia vizata este cea negativa, de dezaprobare? Mai simplu spus: nu cred sa exista indivizi care sa regrete Monarhia si pe Ceausescu in acelasi timp. Dar exista, cred, indivizi carora le repugna ambele subiecte. Interesant, nu?

2. Vin alegerile 🙂

Reclame
Ceausescu & Regele Mihai. De ce acum?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s