In Romania pana si criza-i mincinoasa

România are cea mai mare rată din Europa de Est a firmelor închise din cauza crizei – Mediafax

România a înregistrat cea mai mare rată a firmelor închise în 2008 şi 2009, din cauza efectelor crizei economice, de 17,6%, din şase state din Europa de Est incluse într-un sondaj al Băncii Mondiale (BM), derulat în perioada iunie-iulie 2009. La sondaj au participat 1.686 de firme din România, Bulgaria,
Turcia, Ungaria, Litunia şi Letonia.

Asa cum spunea mr. Ioan Cezar Coraci (presedinte al UGIR 1903), patronii romani s-au speriat mai mult decat ar fi fost cazul. Concedierile masive din sectorul privat sunt un efect secundar al atacului e panica si in acelasi timp o durere acuta in societate – zeci de mii de oameni si-au pierdut slujbele, zeci de mii de credite de consum au ramas descoperite, poate tot atatea rate la masina… Criza ne-a prins cum nu se poate mai prost: pe crestere economica accentuata si, implicit, pe cresterea nivelului de trai. La fel cum in anii ’90-’92 romanii au rup usile magazinelor de electrocasnice cumparand bezmetic tot ce le venea la mana, „doar cu buletinul”, la fel au facut si cu creditele bancare in ultimii trei ani. Credite de consum, nu credite de investitii.

Si atunci, si acum banii bancilor s-au dus unde nu trebuie. Atunci s-au dus in consum in loc sa se duca la firme, in finantarea de afaceri, in investitii. Pentru ca asa am avut noi romanii chef. Acum iar nu sunt bani pentru firme pentru ca a venit randul statului sa se imprumute masiv de la banci. Pentru ca altfel nu se poate, nu-s bani de platit ineficienta bugetarilor (nu generalizez, dar ineficienta cheltuirii banului in institutiile statului e o realitate cunoscuta si indelung argumentata).

Si totusi firmele romanesti au rezistat. Cunosc multi oameni in jurul meu cu mici afaceri care merg prost, mai prost sau mai deloc – dar MERG. N-am auzit de nici o firma inchisa. Suspendate pe 3-6 luni da. Dar inchise – nici una. Un antreprenor care traieste impreuna cu familia din bussiness-ul lui nu inchide asa repede compania. Se bate pentru ea.

Poate un antrepenor sa-mi spuna ca impozitul forfetar i-a inchis lui afacerea? Repet: afacerea. Nu firma pe care am luat masina in leasing „fara TVA”. Nu SRL-ul pe care l-am facut la mare viteza, cu toate codurile CAEN din lume, ca trecea copilul de 25 de ani si nu mai beneficia de reducerea taxelor de constituire a firmei. Aceste „firme” constituie majoritatea covarsitoare a companiilor inchise de criza. E si normal sa fie asa: cum sa platesti fie si 600 de lei pe trimestru cand „firma” ta are incasari 0, doar ceva plati lunare la „leasingul fara TVA”. In caz ca unii nu stiu: daca impozitul pe profit generat de activitatea economica a firmei depaseste ca valoare trimestriala valoarea fixa a impozitului forfetar, atunci impozitul forfetar nu exista. E 0. ZERO.

Actuala criza economica are o importanta componenta financiara. Cum naiba sa ne afecteze atat de mult asa o criza cand practic noi n-avem Bursa?!

In dulcea noastra tara pana si criza-i mincinoasa. Avem presa economica cu toptanul, dar analize reale asupra efectelor crizei -in tema descrisa de articolul Mediafax- eu unul n-am gasit. Mi-e teama ca nu stim cum sa traim capitalismul. Nu doar nu stim sa investim cu cap, dar nici macar sa economisim nu mai stim. De fapt, nici nu cred ca am stiut vreodata, in comunism banii stateau la CEC „pana se faceau de-o Dacia 1310”, pentru ca n-aveai ce face cu ei altceva. In comunism nu exista frica de a ramane fara slujba, fara apa, fara gaz, fara masina, fara cas… Ganditi-va bine si sincer daca expresia „Bani albi pentru zile negre va spune ceva”…

Reclame
In Romania pana si criza-i mincinoasa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s