Punem pariu?

BEC: Toate voturile nule vor fi renumărate la Bucureşti | REALITATEA .NET

BEC a decis ca toate voturile nule să fie numărate şi reexaminate la Bucureşti, începând din această seară. Decizia vine după ce, astăzi, Biroul Electoral Central ceruse CCR să hotărască dacă voturile nule pot fi renumărate de BEJ-uri.

Pune cineva pariu cu mine ca Basescu mai castiga niste voturi in urma renumararii voturilor nule?

In cazul in care nu stiti, haideti sa va spun cum se intampla, pas cu pas, lucrurile in sectia de votare la numararea voturilor:
– ora 21: s-a terminat votarea, lacat pe usa sectiei, mai voteaza doar cei pe care ora 21 i-a prins in interiorul sectiei;
– dupa ultimul votant se inchide usa si se desigileaza urna. Toate voturile sunt rasturnate pe masa, pentru numarare;
– cine numara? – aici e intrebarea. Comisia din sectia electorala numara, comisie care, atentie, este alcatuita din 8 membri dupa cum urmeaza: 1 presedinte si 1 vicepresedinte (amandoi fara culoare politica), cate 1 membru pentru fiecare partid parlamentar (adica 1 PDL-ist, 1 PSD-ist, 1 PNL-ist, 1 UDMR-ist) si inca doi reprezentati ai partidelor neparlamentare, delegati prin tragere la sorti. Acestei comisii i se adauga un numar de observatori independenti ai diferitelor ONG-uri acreditate sa urmareasca desfasurarea scrutinului;
– cum se numara: se impart voturile in 3 teancuri – Basescu, Geoana, nule, apoi se numara fiecare gramada de catre fiecare membru al Comisiei.
– pe baza numaratorii se intocmeste procesul verbal al sectiei de votare, in 8 exemplare, cate unul pentru fiecare membru al Comisiei. Fiecare din cele 8 exemplare ale proceselor verbale poarta semnatura in original, olografa, a fiecaruia dintre cei 8 membri. Procesul verbal cuprinde urmatoarele informatii: numarul de votanti arondat sectiei, njumarul de votanti care s-au prezentat la vot, numarul de voturi valabil exprimate, numarul de voturi anulate, cate voturi a luat Basescu, cate voturi a luat Geoana.
– pe baza acestor informatii se realizeaza niste „chei de control”, desi, contabiliceste vorbind, e cam mult sa le spui asa. De exemplu: numarul de voturi valabil exprimate + numarul de voturi anulate trebuie sa fie egal cu numarul de voturi exprimate; sau voturile lui Basescu + voturile lui Geoana trebuie sa fie egale cu numarul total de voturi valabil exprimate. Poate suna complicat, dar cine a vazut un proces verbal stie ca este extrem de simplu.
– odata finalizat procesul de numarare se semneaza procesele verbale, se baga voturile in saci, se sigileaza sacii iar presedintele sectiei pleaca sa le depuna la Biroul Electoral Judetean.

Conform mecanismului descris mai sus, singurul moment in care, dupa umila mea parere, se poate „jongla” cu voturile anulate este atunci cand ele se afla pe masa, dupa deschiderea urnei. Daca ne gandim ca reprezentantul PDL a reusit in vreo sectie sa „jongleze” cu voturile nule, atunci el trebuie sa fie David Copperfield insusi.

Reclame
Punem pariu?

2 gânduri despre &8222;Punem pariu?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s