Guvernarea PDL-PSD – Base’ puncteaza din nou

Raspuns la articolul de blog al consilierului Catalin Ivan, „Cine pe cine tradeaza” 

Cred ca orice vot are 2 componente: una pozitiva (votez cu X pentru ca e cel mai bun) si una negativa (votez cu X pentru ca el se opune lui Y, pe care eu il desconsider). Votantii PDL care au dat astfel un vot negativ PSD-ului se simt tradati. Viceversa e valabila.

Cred de asemenea ca in orice om coexista doua tipuri de gandire: gandirea rationala si gandirea emotionala. Rational vorbind, e adevarat ce spui: vin se pare vremuri grele si e nevoie de un guvern cu sprijin politic puternic care sa fie capabil sa ia masuri nepopulare. Emotional insa eu unul, ca simpatizant al PDL (al PLD, pentru mai multa acuratete) ma simt tradat.

Mai departe, exista 2 categorii de oameni: cei la care primeaza tipul de gandire rational si cei la care primeaza emotionalul. De regula, in prima categorie intra persoanele cu educatie medie si superiora.

Concluzia. Oamenii mai putin educati se vor simti inconfortabil si vor reactiona negativ in 2 moduri: fie vor trece in tabara adversa (foarte putini), fie vor refuza sa mai voteze (mult mai probabil).

Acum hai sa vedem profilurile electorale ale PDL si PSD. PDL are electorat predominant urban si mai educat decat al PSD-ului, care e puternic in mediul rural.

Felicitari, PSD tocmai si-a asigurat o prezenta la urne mai redusa la proximele alegeri, adica cele prezidentiale si europarlamentare.

Si PDL pierde, dar mult mai putin.

Oamenii cu minte din partidul vostru, ca Hrebenciuc, Nastase sau Iliescu au sesizat acest pericol si asta e motivul pentru care a existat in PSD acel mic razboi intern, terminat cu votarea democratica a intrarii sau nu la guvernare. Au castigatii baronii locali ca Oprisan, Mazare sau Constantinescu, care nu mai rezistau inca 4 ani in opozitie. Pe termen mediu, partidul va pierde, iar Base puncteaza din nou.

Q.e.d. 🙂

PS: La „bursa zvonurilor” se vorbeste de redeschiderea negocierilor PDL-PNL, o prima intalnire Base – Tariceanu avand loc chiar astazi la Bruxelles. I-am vazut la stiri dimineata coborand din aceeasi masina, ceea ce e o stire in sine!

Reclame
Guvernarea PDL-PSD – Base’ puncteaza din nou

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s